'bladgoudjongens deel I' - POPOP ART - Nijmegen

Bladgoudjongens Deel I bestaat uit een vernieuwde versie van 'Drieluik met de kunstenaar op zeer jeugdige leeftijd' (1986/87), de verzameling inkttekeningen 'het leven een speelplaats' (2012-2017)  en een gezaagd jongensbeeld die een schaal met kunstfruit boven zijn hoofd draagt (2022).

'Drieluik met de kunstenaar op zeer jeugdige leeftijd' was oorspronkelijk een werk voor aan de wand. Hier echter is het een zelfstandig beeld, dat zijn ruimte inneemt. Drost heeft er een kopstuk met klok aan toegevoegd, de achterkant bewerkt tot zichtkant en daarvóór plaatst hij een sokkel met daarop een miniatuuruitvoering van de antieke spinario, de doornuittrekker. Goudglanzend.

Next

drieluik met de kunstenaar op zeer jeugdige leeftijd (2)

'Drieluik met de kunstenaar op zeer jeugdige leeftijd' is in zijn oorsprong een verzameling zwart-wit foto's foto's van jongens: spelende jongens, sportende jongens, jongens buiten, jongens binnen, alleen of in een groepje. Jongens zoals de kunstenaar er zelf ooit een was, geweest had kunnen zijn, wilde zijn. Wil zijn?

Drost verzamelde er rond 1975/85 honderden en hij besloot ze allemaal op te spelden op drie houten panelen. Als een kostbare vlinderverzameling. In het middelste paneel prikt hij echter enkel portretfoto's met in het midden een kleurenfoto van zichzelf als communicantje.


'Drieluik met de kunstenaar op zeer jeugdige leeftijd' was in 1988 te zien in Drosts tentoonstelling  'nous venons tous du paradis, nous allons tous au paradis' bij Galerie Van den Crommenacker in Arnhem).


In 2021 besloot Drost alle jongens op de foto's goud te schilderen, behalve dan het portret van zichzelf. Een onomkeerbaar proces...

Next

'het leven een speelplaats'

In 2011 presenteerde Bart Drost pakweg ruim 200 porseleinen tekeningen bij Galerie Marzee in Nijmegen.

Deze tekeningen heeft hij met Oost-Indische inkt omgezet op papier en in 2012 gebundeld in het boekje 'slatekeningen in inkt'. In de jaren die daarop volgde heeft hij via hetzelfde procedé (inktvlakken op papier) seksueel getinte foto's getransformeerd naar tekeningen op papier.

De twee oorspronkelijk afzonderlijke tekenseries heeft hij tenslotte op een wand samengebracht en deze verzameling maakt nu deel uit van Bladgoudjongens Deel I. Het een kan niet zonder het ander.

Next

'bladgoudjongens deel III' - POPOP ART - Nijmegen

Bladgoudjongens Deel III bestaat uit een wand met pakweg 150 kleurige houten sculpturen, een leestafel met 6 boeken (drawings, lines, words, gold, pants, names), een vitrinekast met 39 kleine houten sculpturen (the collection), een houten kistje met miniatuur sculpturen, 7 houten jongenspuzzels en 1 poster boys are boys.

Bladgoudjongens Deel III was in 2021 in een eerste versie voor een uitgelezen publiek te zien onder de titel 'boys are boys again' in de beslotenheid van het eigen atelier.

Next

'van toen het nog geen kunst was...'

In de glazen corridor van POPOP stelt Bart Drost tijdens de presentatie van zijn projecten bladgoudjongens deel I & deel III enkele tekeningen, objecten en een kleine installatie ten toon die hij maakte in de laatste jaren van de lerarenopleiding TeHaTex, welke hij in 1981 met succes afrondde.

Niets nieuws onder de zon, zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Maar hoe verhouden zich deze 'oude werken' van de leraar handvaardigheid en textiele werkvormen vandaag de dag eigenlijk tot het omvangrijke oeuvre van de beeldend kunstenaar?

Next

blad goud jongens - deel II

Bladgoudjongens is oorspronkelijk opgezet als een drieluik en het waas de bedoeling het werk op drie locaties te tonen. Deel I & Deel III waren te zien bij POPOP in Nijmegen.

Bladgoudjongens Deel II (het middendeel) is te zien bij Kunstinitiatief De Nieuwe Gang in Beuningen.

Next

'lijnentekenenjongenstekenenlijnen'

Aan de presentatie van Bladgoudjongens Deel I & Deel III voegde Bart Drost een ingetogen versie toe van het project jongenslijnentekenenjongenslijnen dat hij voor het eerst toonde als onderdeel van de installatie gras groeit glas in 2018 bij kunstenaarsinitiatief ALARM in Beugen.


Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen