'bladgoudjongens deel I' - POPOP ART - Nijmegen

In 'bladgoudjongens deel I - goud' borduurt Drost voort op de tentoonstelling 'nous venons tous du paradis, nous allons tous au paradis' uit 1988. Hij doet een rigoureuze ingreep in het hoofdwerk daarvan met de titel 'drieluik met de kunstenaar op zeer jeugdige leeftijd'. Het drieluik staat bij POPOP voor een wand met pakweg 60 zwart-wit inkttekeningen uit 2012 en uit 2015.

Next

'bladgoudjongens deel III' - POPOP ART - Nijmegen

In 1979 koopt Bart Drost (hij is dan 24) in een seksshop in Amsterdam een bijzondere uitgave: 'boys are boys II'. Meer dan honderd onschuldige zwart-wit foto's van poedelnaakte jongens in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, samengebracht in een kloek boekwerk. Als student aan de Gerrit Rietveld Academie neemt hij zich voor om de jongens uit de ranzige omgeving van de seksindustrie te halen en hen via de kunsten eer te bewijzen. Foto's uit 'boys are boys II' en uit andere boeken, boekjes en tijdschriften zullen vanaf dan een telkens weer terugkerend element in Drosts kunst vormen..


Bovengenoemd fotoboek en de collages uit zijn stagedagboek tijdens de lerarenopleiding TeHaTex zijn het uitgangspunt voor de werken in 'bladgoudjongens deel III - jongens'.  Een kunstproject waarbij - zoals wel vaker in zijn werk  - van het een het ander kwam en dat tenslotte uitmondde in een installatie waarbij veel te zien is en veel te beleven valt.

Next

'van toen het nog geen kunst was...'

In de glazen corridor van POPOP stelt Bart Drost tijdens de presentatie van zijn projecten bladgoudjongens deel I & deel III enkele tekeningen, objecten en een kleine installatie ten toon die hij maakte in de laatste jaren van de lerarenopleiding TeHaTex, welke hij in 1981 met succes afrondde.

Niets nieuws onder de zon, zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Maar hoe verhouden zich deze 'oude werken' van de leraar handvaardigheid en textiele werkvormen vandaag de dag eigenlijk tot het omvangrijke oeuvre van de beeldend kunstenaar?


Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen