boys are boys (again) - 2021

In 1979 koopt Bart Drost (hij is dan 24) in een seksshop in Amsterdam een bijzondere uitgave: 'boys are boys II'. Meer dan honderd onschuldige zwart-wit foto's van poedelnaakte jongens in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, samengebracht in een kloek boekwerk. Als student aan de Gerrit Rietveld Academie neemt hij zich voor om de jongens uit de ranzige omgeving van de seksindustrie te halen en hen via de kunsten eer te bewijzen. Foto's uit 'boys are boys II' en uit andere boeken, boekjes en tijdschriften zullen vanaf dan een telkens weer terugkerend element in Drosts kunst vormen..


Als hij in 2021 het boek weer eens ter hand neemt, komt Drost tot een fantastisch besluit: hij gaat al het bloot in 'boys are boys II' goud schilderen! Een even drastische als dramatische ingreep. En dan komt als vanzelf - zoals dat bij zijn kunstprojecten veelal gaat - van het een het ander...


                                                                    


Next

een proefopstelling

Bart Drost voltooide zijn project 'boys are boys (again)' in mei 2021 en presenteerde het in een proefopstelling voor een handjevol vrienden en kunstkenners in zijn atelier.

Het project bestaat uit:


- een leestafel met zes krukjes

- vijf handgebonden boeken en één bewerkte uitgave van 'boys are boys II', in 1972 uitgegeven bij BOOK ADVENTURES

- een wandinstallatie met 143 unieke houten objecten in 143 kleuren

- een poster 'boys are boys'

- een vitrinekast met daarin 49 unieke houten objectjes en één handgebonden boekje 'the collection'

- een paneel met 9 afzonderlijke speeltableaus

- een kistje met de 143 houten objecten in miniatuuruitvoering


Next

de wonderbaarlijke boekvermeerdering

Het is gauw gezegd "Ik ga het bloot op de foto's goud verven". Sublimatie ten top. Totdat je je realiseert dat het oorspronkelijke beeld op de foto's zal verdwijnen wanneer je de jongenslijven bedekt en dat deze ingreep onomkeerbaar is.


Drost besluit daarom als eerste stap alle foto's uit het boek 'boys are boys II' één voor één uit de vrije hand na te tekenen - drawings - , daarna de foto's één voor één in lijn op transparant papier over te zetten - lines -, vervolgens de foto's om te zetten in kleine verhaaltjes in het Engels, het Nederlands en het Duits - words - . Als vierde stap maakt hij iedere :jongen op de foto's een broekje - pants - en tenslotte geeft hij alle modellen een naam - names - . Zo doende zijn er aan het boek 'boys are boys' dus 5 boeken toegevoegd, handgebonden:

Next

de verzameling

Een tafelmodel vitrinekast, met daarin 49 houten objectjes.

Wat zijn het? Zijn het lettertekens? Symbolen misschien?

Het zijn de edele delen van jongens uit de lijntekeningen die Drost destilleerde uit de zwart-wit foto's van het boek 'boys are boys II'.

Een bizarre verzameling wonderlijke vormen, gefiguurzaagd uit diverse soorten hout.

Alle objectjes zijn gearchiveerd en samengebracht in een klein boekwerkje met de titel ´the collection´.

Next

speelgoed

Zoals dat dan gaat, bij de projecten van Drost. Hoe serieus en ernstig de thematiek ook mag zijn, een kwinkslag hoort erbij.

Uit het boek 'boys are boys' koos hij 9 modellen uit met wie -zij het bescheiden- gespeeld mag worden...


Next

painting the boy - part 2 - 2021

Alle  foto´s uit het boek 'boys are boys' heeft Bart Drost tenslotte handmatig goud geschilderd, gedurende de eerste maanden van 2021, Iedere dinsdag van 10.30 tot 11.30. 'Painting the boy - part 2', refererend aan een project 'painting the boy' dat hij in 1983 tijdens zijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie uitvoerde met de jongen F, zijn toenmalige model.Terug naar archief
Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen