40 jaar later... Bart Drost bij NEUS

Met de presentatie van deze drie nieuwe installaties bij NEUS in Nijmegen heeft Bart Drost kort maar krachtig eigenhandig een kroon op zijn 40-jarig kunstenaarsjubileum gezet:


1. 'C'est ├ža!'  in de kelderruimte

2. 'nicht weinen (2)'  bij de entree op de begane grond

3. 'het schone lijden (2)'  in de achterruimte van de bar

Next

c'est ša !

Sinds 1983 bouwt Bart Drost onverdroten voort aan een omvangrijk en gevarieerd oeuvre van weemoed en verlangen. In 2021 verrast hij zichzelf en begint met potlood fijntjes foto's na te tekenen. De kelder van NEUS - een vervallen bar, die omgebouwd is tot een ruimte waar je ook kunst, mode, design en muziek kunt ontdekken - blijkt een geschikte plek om de meer dan 900 tekeningen te installeren onder de titel C'est ├ža! 
Next

monden, oren, neuzen, halzen, piemels, kapsels, navels enzovoorts

Sinds zijn studietijd aan de Gerrit Rietveld Academie is het fotoboek 'boys are boys' een inspiratiebron voor het werk van Bart Drost. Daarvan getuigt ook de installatie 'bladgoudjongens deel 3' uit 2022. Details van de in het boek - naakt en in bevallige poses - afgebeelde jongens tekent hij nu seriematig na: neuzen, handen, voeten, tepels enzovoorts. Met zwart potlood. Bij ieder lichaamsdeel voegt hij een passend object toe. Met kleurpotlood. De tekeningen verpakt hij stuk voor stuk in transparante envelopjes en hij presenteert de series strak in het gelid, soort bij soort.

Next

nicht weinen (2)

De eerste versie van 'nicht weinen'  voerde Bart uit in de beschermde omgeving van zijn  eigen atelier. De installatie bestaat uit 153 prints op canvas, 20x20 cm. (de afgedrukte foto's komen uit eerdere projecten: 'what about the boy' (1979-2015), 'bladeren' (2017-2022) en 'en garde' (2018). Uit een megafoon klonk een Duitse schlager uit 1967.  Bij deze installatie in NEUS is de megafoon vervangen door een platenspeler.


Next

het schone lijden (2)

De presentatie '40 jaar later...' valt in de paasperiode. Bart Drost en Pasen, die twee hebben iets met elkaar, zoals eerdere presentaties in 2012 en 2017  hebben laten zien. Bij NEUS presenteert hij er de serie 'het schone lijden (2)'. Hij tekent met zwart potlood 91 portretfoto's van de Christus met doornenkroon na evenals een 30-tal lendendoeken.


Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen