van oud en nieuw en jong en oud - LangeHezel46 - 2023

Half december 2022 leest Bart Drost op de website van Ruimte voor Kunst LangeHezel46 : "In januari 2023 is LangeHezel46 vanwege interne restauratie werkzaamheden helaas voor het publiek gesloten". Prompt neemt hij contact op met de galerie en oppert om voor deze periode een etalagetentoonstelling te maken. De  galerie is enthousiast, met als gevolg dat Drost de ruimte heeft mogen omtoveren in een levensgrote kijkdoos.

Onder de noemer 'van oud en nieuw en jong en oud' presenteerde hij er van 28-12-2022 t/m 19-02-2023 een selectie van zijn grootformaat  bitumenschilderingen, in 1989 al te zien in Museum Van Bommel Van Dam in Venlo. Oud werk, zogezegd, maar sprankelend nieuw voor wie het nog niet eerder zag. Fris en vrolijk hingen de schilderingen in de ruimte, al heeft de tand des tijds zijn sporen nagelaten op het kwetsbare bitumenpapier. Blij met het resultaat besloot de galerie tenslotte dan toch haar deuren te openen.

Next

het grote avontuur

Na zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie (1983) begint Bart Drost 'als een gek' te schilderen. Hij heeft de ideale combinatie van bitumenpapier, gitzwart en acrylverf ontdekt en schildert voornamelijk op groot formaat. Rond die tijd ook maakt hij in het kleine kerkje van Persingen 6 opeenvolgende jaren kunstprojecten waarbij de bitumenschilderingen meer dan eens voedingsbodem zijn. In 1989 legt hij er voor 'het grote avontuur' tijdelijk een nieuwe vloer:  2500 handgevormde keramische tegels, waarin opgenomen details van al zijn schilderen tot dan toe. De ontwerpen van deze tegels zullen later terugkeren in 'the way we where' in de Mariakapel te Hoorn. Tenslotte laat hij in 2003 tien tegelontwerpen uitvoeren in zeefdruk. Geen idee wat daar toen de reden voor was, maar nu zijn ze voor het eerst tentoongesteld bij LangeHezel46.

Next

1992 - 1993 - 1994

In het begin van de jaren 1990 is Bart Drost flink in de weer in zijn atelier in Nijmegen. De ene na de andere schildering komt uit het bitumenpapier tevoorschijn. Het kan niet op! De vreugde spat er van af. Speels en zo nu en dan ook ietwat ondeugend penseelt Drost met het zeer vluchtige gitzwart zijn hazen, lieveheersbeestjes, kastelen, bloemen, honden, paarden, vogels, jongens en wat dies meer zij op het papier en kleurt de voorstellingen vervolgens in met acrylverf. De een na de ander...

Wanneer in 1994 Galerie Witteveen in Amsterdam hem een solopresentatie op de KunstRAI aanbiedt vult hij de wanden van de stand van boven tot onder en van links naar rechts met pakweg 100 bitumenschilderingen van 65 x 65 cm. Ruim 20 van deze schilderingen liggen nu - bijna 30 jaar later - op de tafel van LangeHezel46.

Next

een bitumenschildering maken
Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen