het grote avontuur - kerkje van persingen - 1989

Alle tot dan toe geschilderde werken op bitumenpapier zijn nu vertegenwoordigd in de kerk. Van elk schilderij zijn drie fragmenten gekozen; deze 350 fragmenten zijn aangebracht op handgevormde en -beschilderde vloertegels. 2.150 in zonnebloemgeel geglazuurde tegels completeren de vloer, die in los zand perfect in de kerk gelegd is. Na de tentoonstellingsperiode van 3 weken, is de vloer weer verwijderd en zijn delen ervan verspreid over diverse woonhuizen in Nederland, Engeland en Duitsland.

Bij de tentoonstelling verscheen het 'klein Bart Drost kleurboek' en een kleurensticker.

Next

de tegels

Voor zijn project Het grote avontuur ontving Bart Drost een projectsubsidie van de provincie Gelderland. Immers het met de hand vervaardigen van ruim 2500 keramische vloertegels is niet niks. Gelukkig waren er toentertijd door de overheid gesubsidieerde 'sociale werkplaatsen', waar mensen met een licht verstandelijke of lichamelijke handicap of mensen die anderszins in het reguliere arbeidsproces geen werk konden vinden welkom waren.


Een keramisch bedrijf in Amersfoort -gespecialiseerd in het gieten van vazen- zag in het handmatig vervaardigen van de tegels wel een aardige afwisseling voor de werknemers. Dus werden er 2500 tegels op maakt gemaakt en gestookt. Daar waar het het aanbrengen van de tekeningen betrof had Drost de eis dat hij de 235 tekeningen persoonlijk zou komen aanbrengen. De directeur stelde daarentegen voor om drie ontwerptekeningen achter te laten en een Spaanse werknemer zou dan die tekeningen op de tegels naschilderen. Na enkele weken was het dan zover: de tegels waren gevormd en door de eerste stook gegaan en de Spanjaard had de tekeningen met glazuur aangebracht.


Drost was stomverbaasd bij het zien van het resultaat: de Spanjaard had zijn ontwerptekeningen uit de losse hand gekopieerd op de tegels, als ware het het handschrift van Drost zelf. De slotsom was dat de Spanjaard alle afbeeldingen heeft aangebracht en dat Drost samen met de overige werknemers op de resterende tegels het zonnebloemgele glazuur heeft aangebracht.

Next

de lentebloempjes


terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen