kleinigheidjes - trafohuisje ooijpolder - 2023

Bart Drost heeft in 2022 het trafohuisje aan de Hezelstraat in de Ooijpolder voor twee jaar in beheer gekregen. Zijn alter-ego Mr.MAAS stelt onder het motto 'MAAS en de polder' deze unieke locatie beschikbaar voor kunstuitingen van allerlei aard en natuurlijk voert hij er ook zelf zo nu en dan een kleinschalig project uit...

De Stichting Van Steen En Natuur heeft bij industriële monumenten in de Ooypolder informatieborden geplaatst. Deze bestaan uit twee paneeltjes met tekst en uitleg over het betreffende industrieel monument. Ook bij het trafohuisje staat zo'n informatiebord. Op de beide paneeltjes (40x30cm.) werd door een onverlaat een hagelschot afgevuurd, met als gevolg dat het geheel een armzalige, sneue maar zeker ook een agressieve uitstraling heeft. Dat vraagt om zo nu en dan een kleine (of grotere) ingreep.

Next

kunst onderweg

Vanaf september 2023 is onder de noemer kunst onderweg elke week weer een ander schilderij te zien op de twee infoborden bij het trafohuisje. Voor zijn bijdragen past Bart Drost het formaat van bestaande zeefdrukken uit 1997 aan (eenmaal 65x65cm wordt tweemaal 40x30cm) en verlijmt ze op twee paneeltjes.


in de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw was het goed gebruik dat bedrijven hun klanten aan het eind van het jaar een kunstwerkje cadeau gaven. Een zeefdruk als relatiegeschenk was zeer in trek. Bart Drost kreeg in die tijd behoorlijk wat grafiek-opdrachten en liet zijn prenten in oplage drukken bij Kurtface in Nijmegen. Vandaag de dag zijn ze op de diverse kunstveilingsites te koop. Voor een prikkie...

Next

het trafohuisje zingt


Elke zondagmiddag in oktober klinkt om half drie 's-middags een kwartier lang gezang uit het trafohuisje. Op zondag 8 oktober 2023 echter is het huisje helaas niet bij stem. Maar 'programma is programma' laat Mr.MAAS weten en om vanuit het huisje dan toch iets te laten klinken trekken Bart Drost & Ants Creemers de stoute schoenen aan en zingen er uit volle borst enkele Venlose vastelaovendleedjes.


Next

dichter bij de grond

Onder het motto 'dichter bij de grond' presenteerden gedurende de hele maand augustus 2023 10 Nijmeegse dichters hun werk op de twee info-borden bij dat het trafohuisje. Elke drie dagen werd er weer een nieuw gedicht opgeplakt. 10 X 3 = 30, dus donderdag 31 augustus bleef als 'restdag' over. Bart Drost is geen dichter. 'Was ik een schrijver, ik schreef in wit', verkondigde hij eens. Desalniettemin maakte hij van deze gelegenheid gebruik om één dag lang, op 31 augustus 2023, zijn eigen tekst op de borden te zetten.

Next

wat verdwijnt blijft

Ter voorbereiding van 'augustus trafo-gedichtenmaand' bracht Bart Drost op 29 juli 2023 een witte papieren onderlaag aan op de infoborden van het trafohuisje. Om de klus wat minder saai te laten zijn plakte hij gescheurde vellen papier kriskras op de panelen. Bij het opdrogen van de door de behangerslijm natte vellen papier veranderde de compositie van karakter en zo werd een voorbereidende klus een transformatie in zichzelf...

Next

opwaaiende kleurvlakken

Nieuwsgierig naar wat kleur zoal kan doen met het trafohuisje en wat een kleurvlak teweeg kan brengen in de polderomgeving hangt Bart Drost midden juli gedurende een week telkens weer een ander kleurig gordijn in de deuropening bij het takelbordes.


Aanvankelijk was het te doen om het beeld 'van buitenaf', maar intussen speelden zich binnen in het trafohuisje ook mooie tonelen af...

Next

poppetje gezien kastje dicht

Onder het motto 'poppetje gezien, kastje dicht' nodigt MAAS kunstenaars uit om het landschap aan één van hun beelden te presenteren. Van 13.00 tot 17.00 kijkt dan het uitverkoren  beeld vanuit  de takelopening van het trafohuisje uit over het Ooyse landschap. Bart Drost plaatste zijn beeld op maandag 19 juni 2023.

Next

lijnen trekken

Van 9 t/m 16 juni 2023 verbindt Bart Drost elke dag opnieuw de gaten die de hagelkorrels op de informatiepaneeltjes hebben achtergelaten met zwart draad. De lijnen die zo ontstaan worden aanvankelijk toevallige tekeningen. Maar het nodigt ook uit tot keuzes maken. In feite zijn zeven dagen (= zeven tekeningen) bij lange na niet voldoende om alle mogelijkheden uit te proberen.

Next

woordenwisselingen

Pnin Pnin (hij schrijft en maakt muziek) en Bart Drost maakten samen een 'poëtisch project'. Via e-mail hebben ze daartoe woorden gewisseld. Gedurende de maand mei van 2023 is op het voormalig informatiebord bij dit trafohuisje het resultaat te zienvan deze unieke samenwerking. Om de dag verschijnt er een nieuwe tekst op het bord, te beginnen op zaterdag 6 mei. En zo ontstond quasi een gedicht...


hier & nu

jij & ik

jong & oud

rijp & groen

groen & geel

nu & dan

bont & blauw

ach & wee

ja & nee

Nick & Simon

over & uit

Next

verzachtende omstandigheden

Op 1 mei 2023 plaatst Bart Drost papieren pijltjes, met daarop een plattegrond van de Ooypolder, in alle gaten die een hagelschot op de informatiepaneeltjes heeft achtergelaten. Wegens 'enorm succes' werd de actie herhaald van 17 t/m 19 juni.


Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen