op kantoor - POPOP - Nijmegen

Bart Drost heeft al menig werkperiode als artist in residence mogen doen. In november was hij in deze hoedanigheid de gast van kunstenaarsinitiatief  POPOP in NIjmegen en werkte hij één maand in het voormalig belastingkantoor. Vijf dagen per week van 9-17 uur was hij er 'op kantoor'. Het verhaal gaat dat hij bij aanvang van zijn werkperiode in de verlaten kantoorruimte in een kartonnen doos onder andere dertig in een krampachtig handschrift volgeschreven vellen lijntjespapier aantrof. Met rode oortjes las hij de notities (van een voormalig ambtenaar?) door en hij besloot tenminste een gedeelte van deze absurde geschriften openbaar te maken. Tijdens het lezen maakte hij 54 potloodtekeningen en bundelde deze samen met de tekstfragmenten in het boekje  'zonwering'.

Naast de broeierige, bizarre, verwarde en soms ook verwarrende wereld die in de notities wordt opgeroepen creëerde Drost middels een subtiele ingreep in de kantoorruimte tenslotte een sober tegenbeeld. 

Next

zonwering

Als tegenbeeld van de 'notities van een ambtenaar' creëerde Bart Drost in de voormalige kantoorruimte een ingetogen totaalbeeld: hij schilderde handmatig met een kleine penseel tienduizenden lichtblauwe golfjes op de beide wanden en turfde het aantal golfjes met potlood op een pilaar. Wandklok en crucifix, een paar zwartleren herenschoenen, een kartonnen doos met daarin de beschreven papieren, twee pakjes tissues en een datumstempel werden toegevoegd. In het midden van de ruimte op de vloer plaatste hij een frêle figuur zittend aan een tafeltje.  Prominent aanwezig hangt een meer dan levensgrote zwart-wit foto voor het raam. Deze foto maakte in 1990 onderdeel uit van de tentoonstelling 'beelden van jongens' maar is voor deze gelegenheid getransformeerd.

Uit de kartonnen doos klinkt een soundscape, gebaseerd op een voordracht van de  'notities van een ambtenaar'.

Via een QRcode kan de voordracht van de tekst 'zonwering' beluisterd worden.

Next

tekeningen - liggend

Bij de notities van een ambtenaar heeft Bart Drost 54 potloodtekeningen gemaakt. 25 liggend en 29 staand.

Next

tekeningen - staand

Bij de notities van een ambtenaar heeft Bart Drost 54 potloodtekeningen gemaakt. 25 liggend en 29 staand.

Next

notities van een ambtenaar

Het lag in de bedoeling dat Drost middels een perfomance-achtig gebeuren de 'notities van een ambtenaar' live zou voordragen op 27 en 28 november 2021.In verband met de maatregelen ter bestrijding van het COVID-virus heeft hij daar van af moeten zien. Bezoekers kunnen via een QR-code de 25 minuten durende voordracht via hun eigen telefoon alsnog beluisteren.

Hieronder een gedeelte van de soundscape die klonk tijdens de eindpresentatie.


Next

een boekje

Ook bij dit project heeft Bart Drost een boekje samengesteld. Daarin opgenomen zijn 'de notities van een ambtenaar', 54 potloodtekeningen en enkele foto's van de installatie die hij in het voormalig belastingkantoor van Nijmegen tijdens zijn periode als artist in residence bij POPOP heeft gemaakt.


Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen