het innerlijk landschap - variatie no.1

Van 1 april 2022 tot 1 april 2023 fungeert het voormalige transformatorhuisje aan de Hezelstraat in de Ooijpolder als artist residence voor Bart Drost. In de zomer van 2022 ontvangt hij er zeventig collega-kunstenaars. Middels deze wat hij noemt werkbezoeken is hij op zoek gegaan naar 'het innerlijk landschap'. Via een zevental opdrachten aan de kunstenaars (kijken, schrijven, kiezen, fotograferen, tekenen, tekenen en kiezen) heeft hij de verscheidenheid aan indrukken die het landschap op hen maakt bijeengebracht. Het resultaat in een unieke dataverzameling van 70 enveloppen gevuld met honderden tekeningen, honderden foto's, en handgeschreven teksten.


Een en ander wordt onder de titel 'het innerlijk landschap - variatie no.1'  op donderdag 29 & vrijdag 30 september exclusief voor de deelnemende kunstenaars in het trafohuisje opgesteld. Bij deze presentatie worden géén namen aan werken en/of teksten gekoppeld. Er worden drie boekjes gepresenteerd (teksten, woorden en foto's) die als naslagwerk fungeren. De door de kunstenaars gemaakte schetsen (bijna 500!) liggen los in een open kistje; de vetkrijttekeningen ( het innerlijk landschap) zitten goed opgeborgen in een gesloten houten kistje. Door Drost handmatig uitvergrote kaders staan opgesteld tegen de binnenmuren van het huisje.

Next

de gasten

Op zoek naar 'het innerlijk landschap' ontvangt Bart Drost collega-kunstenaars voor een werkbezoek in het trafohuisje. Het liefst zou hij er alle kunstenaars uit het Nijmeegse in al hun verscheidenheid ontmoeten, maar hij heeft besloten zich tot 70 gasten te beperken. Om zijn eigen kring te ontstijgen vraagt hij ieder van zijn gasten drie  collega-kunstenaars te noemen die hij/zij deze ervaring rondom het trafohuisje ook gunt. Drost nodigt vervolgens de kandidaat-gasten per mail uit voor een werkbezoek.


Deze kunstenaars zijn op werkbezoek geweest:

Ada Dispa, Angeline Lips, Ans Verdijk, Bart Drost, Bart Elfrink, Birgit Bemers, Bob Lejeune, Boudewijn Corstiaensen, Casper ter Heerdt, Coen Vernooij, Daniëlle Brans, David Kroese, Diederik Grootjans, Dieke Coumans, Els Jacobs, Ernie Bossmann, Francie van der Wielen, Frank Tarenskeen, Frans Drummen, Funs Erens, Gabi Rets, Geert Schiks, Gerard Koek, Gerard van der Kamp, Gerlinde Habekotte, Hanneke van Broekhoven, Hay Wijnhoven, Hessel Josemans, Huub Beckers, Isolde Vernooy, Jam van der Aa, Jan Tregot, Jelle Slof, Joos van der Zanden, Jos van Gessel, José Geurts, José Seeling, Karen van Dooren, Karin Elfrink, Kees Raemaekers, Kerstin Menge, Koos de Vries, Korneel Jeuken, Lenna van Ooijen, Lisa Beckers, Maartje de Valk, Marcel Blom, Marcel Bors, Marena Seeling, Marian van Lookeren Campagne, Mariena Steensma, Mariës Hendriks, Merel Holleboom, Mieke Koenen, Mike Megens, Minke Schonthaler, Minno Baartmans, Nadine Zanow, Nico Huibregts, Nurzehra Ulukaya, Peer Vink, Rein van Vucht, Reinier Kroese, Reinhold Boogaard, René Brouns, Ria Roerdink, Sjoerd Tegelaers, Sophie Teunissen, Tonni van Sommeren, Yvonne Halfens.

Next

de uitnodiging & meer...

Via zijn 'innerlijk landschap maillist' nodigde Drost de 70 kunstenaars die op werkbezoek in het trafohuisje zijn geweest uit voor de presentatie van 'variatie no.1'.  In zijn voortvarend  enthousiasme echter ging hij voorbij aan toezeggingen die hij eerder aan diezelfde kunstenaars deed.  Dit noopte hem tot een tweede mail aan de kunstenaars.


Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen