sen lin mu - 2017

Bart Drost stelt zijn atelier maandelijks onder de naam MAAS open voor collega-kunstenaars. Zo nu en dan maakt hij ook zelf projecten binnen dit kader.In september 2017 nodigde hij Zhixing Jia, Ernie Bossmann, René van Haren, Silvia Schildkamp, David Kroese en Reinier Kroese uit om samen met hem het project 'sen lin mu' (Chinees voor woud bos hout) vorm te geven.


Situatieschets: de hoofdingang van MAAS aan de Graafseweg 183A gaat verscholen achter welig groen. Drie acacia's torenen hoog boven de voormalige melkfabriek uit. Dat heeft gevolgen: de buren hebben geen zon meer op hun achterterras en er is een overvloed aan vallend blad. Maar wat erger is: de wortels bedreigen de fundering en verstoppen het riool. Daarom werden de bome op maandag 11 september worden geveld. Dit - toch wel verdrietige - gebeuren werd omgezet in het project: sen lin mu.


Next

hoop

Drost maakte met de resten van de gevelde acacia's een installatie onder de titel 'hoop'. (schijven van) Boomstammen plaatste hij kriskras over de vloer van MAAS, die bedekt was met haksel van de boomresten. Vier bomen reiken tot aan het plafond, dwars door het papbordes. Een tafeltje met een geknutseld boompje. Een stoel. Een neon hartje...

Next

bladeren

De bomen aan de Graafseweg zorgden - toen ze er nog stonden - voor een prachtig bladerdek. Een bescherming tegen regen en tegen zon. Op het plafond van het papbordes zijn 112 foto's geplakt, van het gebladerte. De toeschouwer kan liggend op een rode loper het bladerdek bekijken.

Next

treurnis

In de voormalige melkfabriek, op de verlaagde werktafel, liggen de bomen opgebaard.

Next

ringen gooien

De laatste jaren vormt spel een belangrijk element binnen het werk van Bart Drost. Het liefst ziet hij het maken van kunst ook als het spelen met vorm. Waar het kan zorgt hij ook voor een 'interactief' deel, waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd letterlijk in beweging te komen.

Delen van de stammen van de gevelde acacia's staan opgesteld bij de ingang van MAAS. Drie hoepels. Kortom: gooi de hoepel!

Next

big tree party

Tijdens de kap van de drie acacia's op 11 september 2017 werd vanaf het dak van de melkfabriek de op verzoek van Bart Drost  voor deze gelegenheid door René van Haren gemaakte compositie 'Big Tree Party' uitgevoerd door Silvia Schildkamp (fagot), Bram van Grinsven (kettingzaag), Ernie Bossmann (tekst/stem) en Bart Drost (drie megafoons en één metronoom). Filmmakers David en Reinier legden het optreden vast.


Terug naar archief.

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen