de jager en de zwarte panter

Saillant detail van de opdrachtverstrekker (een scholengemeenschap in Brummen) was dat het kunstwerk mede door de leerlingen zou worden ontworpen. Drost nodigde alle leerlingen ( van 4 tot 14 jaar) uit om hun ideeën over het te realiseren kunstwerk te tekenen. Resultaat was een serie van ruim 100 tekeningen op A4 formaat. Drost maakte voor het uiteindelijke resultaat (34 gezandstraalde glaspanelen) gebruik van 12 tekeningen van de kinderen en van 22 (details van) tekeningen uit zijn eigen archief. Leitmotiv binnen de opdracht is de tekst van een van de leerlingen: 'de jager en de zwarte panter.

Next

het schetsontwerp

Schetsontwerp kunstopdracht MFC Brummen.

"In week 27 ontving ik de uitnodiging een schetsontwerp te maken voor het MFC Brummen. Op 7 juli ben ik ter plaatse een kijkje gaan nemen. De opdrachtomschrijving  vermeldt dat 'het kunstwerk wordt gerealiseerd in samenwerking of samenspraak met de kinderen'. Op 27 augustus heb ik nogmaals de nieuwbouw bezocht en op 16 september wordt tenslotte het schetsontwerp voorgesteld.

Het gebouw.
In de nieuwbouw van het FMC Brummen staan ruimte en licht centraal. De kleuraccenten zorgen enerzijds voor de herkenbaarheid van ieder lokaal, anderzijds dragen zij bij aan een heldere en levendige werkomgeving. De wanden hebben door deur- en raampartijen een eigen ritmiek.
Het schoolgebouw is nu nog maagdelijk leeg en ongebruikt. Binnenkort staan er tafeltjes en stoelen, zijn er werkplekken, gonst en krioelt het er. Jassen liggen op stoelen, tassen onder de tafels. Werkstukken worden op de muren geplakt. Het leeft.

De kinderen.
Op 7 juli heb ik de kinderen uitgenodigd hun ideeën voor een kunstwerk in het MFC in woord en/of beeld weer te geven. Dat heeft geresulteerd in een stapel van pakweg 150 tekeningen/teksten. De ideeën die de kinderen hebben geuit zijn fantasievol en kleurrijk. Sommige suggesties zijn eenvoudig toe te passen ('ik wil een schilderij met veel kleuren'), andere praktisch onmogelijk ('een voetbalveld met twee doelen'). Mensen, dieren, bloemen, een hart... alles met een speelse ondertoon.

De kunsttoepassing.
"De kunsttoepassing zal worden opgenomen in de architecturale omgeving. Zij wordt gesitueerd bij het trapgedeelte, de balustrade, zowel als bij het 'afsluithekje' op de begane grond aan de ingang. De aangebrachte glasplaten zullen middels zandstraaltechniek worden voorzien van afbeeldingen in lijntekening. Het zijn (gedeelten van) tekeningen die door de kinderen gemaakt zijn alsook (gedeelten van) tekeningen van de kunstenaar. Deze reeks gezandstraalde tekeningen vangt als het ware het licht binnen het gebouw, geeft een moment van rust en dempt de beeldruis. De glasplaten zijn transparant en ondoorzichtig tegelijk. Het monumentale kunstwerk beslaat een groot oppervlak en legt een verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping.E is sprake van transparante massiviteit. Zowel van afstand als van dichtbij hebben de tekeningen hun werking. Zij hebben ieder hun eigen verhaal. Voor elk mens, voor iedere gemoedsstemming is er een moment van herkenning." "


Bart Drost, september 2009.

Next

opdracht aan de kinderen

Kunstopdracht MFC Brummen        Nijmegen, 7 juli 2009


Beste leerlingen, beste kinderen.

Aan het begin van 2010 gaat er iets leuks gebeuren: dan verhuist jullie school naar een gloednieuw gebouw. Ik ben er vandaag met nog twee kunstenaars wezen kijken en ik vind het geweldig daar! Wat een boffers zijn jullie.
Voordat het gebouw helemaal klaar is, wordt aan kunstenaars gevraagd er iets extra's te doen, zodat het voor ieder die daar leert en werkt nog feestelijker en plezieriger is om er te zijn. De kunstenaars zijn daar helemaal vrij in. Wel is aan hen gevraagd om jullie bij het bedenken en/of maken van het kunstwerk te betrekken.
Voordat ik aan het werk ga om iets te bedenken voor het MFC, voor jullie school, voor de peuterspeelzaal, wil ik graag weten wat jullie wensen zijn. Wat zou jij voor een kunstwerk maken en wat wil je straks zien/beleven/ervaren in dat mooie nieuwe gebouw?

Je kunt mij op twee manieren helpen:
1)    schrijf aan deze kant van het vel papier in een paar woorden neer wat voor kunstwerk jij graag zou willen.
2)    Maak aan de andere kant van dit papier een tekening van wat er zeker te zien moet zijn in het kunstwerk (dieren, bloemen, mensen, dingen).

Ik ga dan proberen om jullie ideeën in mijn kunstwerk te laten zien.
Fijne vakantie gewenst!

Bart Drost,
Beeldend kunstenaar.

Mijn kunstwerk in het nieuwe gebouw gaat er zo uitzien:
___________________________________________________________

___________________________________________________________

___________________________________________________________


Dit is een tekening van wat ik graag in het kunstwerk wil zien


 

 

 

Naam...............................    Klas.........................   

Next

de jager en de panter

Een van de kinderen  die een bijdrage aan het project leverden, schreef onderstaande tekst.

Bart Drost werd er door geroerd.

De tekst is tenslotte als het ware de drager van de kunsttoepassing geworden:"er loopt een zwarte panter een jager zit achter hem aan maar hij loopt onder een palmboom en er valt een kokosnoot op zijn hooft en hij krijt  een bult op zijn hooft en er zweeft een adlaar boven zijn hooft en er is niks met de zwarte panter gebeurd."

Next

tekeningen van de kinderen alsook van de kunstenaar

       
terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen