how to build your own love affairs - artis den bosch - 1992

Naar aanleiding van zijn bijdrage aan de tentoonstelling 'Birds and Flowers' in 1992 bij Artis in Den Bosch werd Bart Drost uitgenodigd om een solopresentatie samen te stellen van nieuw te maken werk. Hij maakte er een totaalspektakel van met moderne schilderijen, antieke opgravingen en standbeelden van hedendaagse helden. Technieken en kleuren refereren aan de tentoonstelling uit 1991.

Next

orangeailles

Een werkbeurs stimuleerde Drost om onderzoek te gaan doen in 'schilderen op doek'. Hij liet pakweg 200 doeken spannen in diverse formaten. En wat dan? Opgeleid aan de afdeling Monumentaal Textiel van de Gerrit Rietveld Academie ontbreekt het hem aan technische schildervaardigheden. Daarom ontwikkelt hij een eigen techniek: hij start met het aanbrengen van een tekening in Oost-Indische inkt. Grof, nat. Vervolgens 'kleurt hij in met acryl lakverf' en maakt daarbij gebruik van de natte inkt. Er ontstaan kleurschakeringen. Het werk gaat snel, snel. Al snel wil hij groter werken en daartoe voegt hij panelen van diverse formaten samen. Aanvankelijk beperkt zijn kleuernpalet zich tot oranje en kunnen we - gedachtig de grisailles - spreken van orangeailles.

Next

gezaagde opgravingen

Drost is gefascineerd door vazen uit de Griekse oudheid. De kleurtint van het aardwerk, de subtiel aangebrachte schilderingen. En dan met name de erotisch geladen afbeeldingen spreken tot zijn verbeelding. Beter gezegd: het feit dat het naakt lang niet altijd een direct erotische lading hoeft het hebben.

In eerdere tentoonstellingen maakte Drost gebruik van de zaagtechniek: in 'Nieuwe kleren voor de Keizer' in 1987 maakt hij afbeeldingen uit zijn schilderingen tot houten ruimtelijke objecten.

Voor 'Make your own love affairs' mixed Drost zijn zaagtalent met zijn voorliefde voor de erotische afbeelding: hij zaagt vazen, borden en schalen en brengt er houten afbeeldingen op aan van jongens in seksuele activiteit. Een oranje acrylverf zorgt voor de aardewerk kleurtint.

Next

helden

Drost wilde aan deze tentoonstelling van schilderijen en opgravingen enkele standbeelden toevoegen. In drie pastel tekeningen (50x65 cm) vond hij de ideale afbeelding: 'Koen de ridder', 'Jongen op hond', en 'Zonder Hubertus'. Hij voerde ze uit in hout, opgebouwd uit multiplex lijnen. Meer dan levensgroot.


terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen