'XL'

De jongensfiguren uit de tentoonstelling boom blauw bas (1985) komen met regelmaat in Drosts werk terug. Begin 2018 duiken ze plotsklaps weer op (gras groeit glas). Ze smeken om aandacht, bedelen om nieuwe beelden. "We zijn er nog en we zullen blijven". Hij is hen gaan borduren, de jongens. Op 11 jumpsuits uit de confectie-industrie. In mooi helder grasgroen. Met hier en daar een accent in kersenrood.


Tijdens het borduren luisterde Drost naar muziek uit de 17e en 18e eeuw. Barok. Menig countertenor heeft inmiddels zijn hart gestolen. De gezongen teksten verstond hij meestal niet; wel hoorde hij met regelmaat de woorden 'in paradiso' voorbij komen. Zie hier, de alles overkoepelende titel voor zijn oeuvre.

Een voorproefje van 'XL' - zo is dit borduurproject gaan heten -  was tijdens het Qtopia Queer Arts Festival Nijmegen 2018 op meerdere locaties te zien. Het project is nog in ontwikkeling, kan nog vele kanten op. Het heeft nog geen definitieve vorm aangenomen, is nog niet af.  In samenwerking met fotograaf Tyson Ernste is bij elke jumpsuit een set van drie geŽnsceneerde foto's ontstaan.


Singular-Art  -  'XL'  jumpsuit no.7

Ruis - expositieruimte voor hedendaagse beeldende kunst - filmpje

Stadsschouwburg  -  9 foto's 75x50cm

Stadsbibliotheek De MariŽnburg  -  vitrinekast met 'XL' jumpsuits no.3 & no.6 en 24 foto's 8x5cm

Next

'XL' - foto's

De jumpsuits zijn geborduurd. En dan? Er moet een nieuwe 'schwung' komen. Daarbij werd fotograaf Tyson Ernste ingeschakeld. In nauw onderling overleg (meestal via mailwisseling!) is bij de jumpsuits een serie van 30 geŽnsceneerde foto's ontstaan.Terug naar try out

of

Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen