een tutu voor Bas - afgeblazen te Almelo

Een bevriend kunstenaar stuurde Bart Drost een oproep van het KunstTorentje in Almelo door met de woorden: "Ha Bart, iets voor jou?". En inderdaad, de collega had het goed gezien: Drost zag er wat in en stuurde een mail naar de curator van de KunstTorentjes. Beide partijen toonden zich enthousiast en in een sneltreinvaart werden prompt plannen gesmeed en in het volste vertrouwen afspraken gemaakt. Totdat de zaak plotsklaps een geheel onverwachte en daarbij ook teleurstellende wending nam: de boel werd afgeblazen. Een Toren Te Hoog, zullen we maar zeggen...


Hoe een en ander is verlopen kun je hieronder lezen, in de complete (1-12) mailwisseling tussen Drost en KunstTorentje. Tegen de linker kantlijn staat de tekst van de kunstenaar, tegen de rechter kantlijn staat die van de curator.

Next

de mailwisseling

 

1

 

dinsdag 16-04-2024 19:09

onderwerp: PDF

 

Beste KunstTorentje,

 

Via een collega-kunstenaar ontving ik de uitnodigende PDF van het Kunst Torentje en de Stuivers Torentjes in Almelo. Het zijn zeer bijzondere locaties om te exposeren en het zou mij hooglijk verbazen als ik er niet 'iets moois' van zou kunnen maken. Als je een kijkje neemt op mijn online archief www.bartdrost.nl krijg je een goede indruk van wat ik zoal doe.

Op dit moment heb ik nog geen concreet idee voor de Torentjes, maar wat niet is zal zeker nog komen. Ik kan me echter goed voorstellen dat je een plan de campagne van de kunstenaars wilt ontvangen vooraleer je toezeggingen kunt doen.

Desalniettemin neem ik de vrijheid en meld ik mij aan als kandidaat-exposant aan voor de Negen Torens.

 

Graag hoor ik van je of een kunstzinnige bijdrage van mij op prijs wordt gesteld.

 

Met vriendelijke groet,

Bart Drost

 

2

 

donderdag 18-04-2024 16:26:

Onderwerp: 'een tutu voor Bas'


Beste KunstTorentje,

 

In vervolg op onderstaande hier dan een vervolg, omdat ik natuurlijk begrijp dat je een soort van plan wilt hebben alvorens een toezegging te doen.

Eén van de opties voor Het Kunsttorentje zou een nieuwe interpretatie kunnen zijn van eerdere projecten: _'een tutu voor bas'_ Vanaf het plafond van het Kunsttorentje hangen/zweven pakweg 100  sportshorts aan nylon draadjes.

Te midden daarvan hangt 1 witte tutu, zachtjes ronddraaiend via een motortje.

Zie het als een verbeelding van 'de vreemde eend in de bijt' in een tijd waarin inclusiviteit en exclusiviteit met elkaar in evenwicht proberen te komen.

In de Stuiver Torentjes staat telkens 1 'beeld van een jongen' in dubbelsilhouet.

 

Groet van Bart Drost.

 

3

vrijdag 19-04-24 12:41

Onderwerp: Re: 'een tutu voor bas'

 

Dank voor de reminder Bart!

 

Ja het lijkt me inderdaad dat jouw werk past binnen het profiel van de KunstTorentjes. Het lijkt me ook dat je zowel het formaat van de vitrines van de acht StuiverTorentjes [lxbxh +/- 30 x 30 x 30-45 cm} als het KunstTorentje (270 x 275 x 400 cm). Als knelpunt zie ik nog wel dat ik recent weer te horen heb gekregen dat het 'ín principe' niet is toegestaan om te boren en schroeven in het interieur van het KunstTorentje, maar ik denk dat we daar uit moeten kunnen komen.

Wanneer jij ook denkt dat we daaruit komen, dan kom ik graag bij je langs om e.e.a met je af te stemmen, maar wanneer je het KunstTorentje en de Stuivertorentjes nog niet eerder op locatie zag dan zou ik je wel aanraden om in Almelo te komen kijken.

 

Vriendelijke groet,

curator kunsttorentjes

namens stichting NTK

 

 

 

4

vrijdag 19-04-2024 14:51:

Onderwerp: punaises


Dag KunstTorentje!

 

Hartelijk dank voor deze snelle reactie. Boren en schroeven zal niet hoeven. De broekjes en de tutu zijn vederlicht en de nylondraadjes kunnen met punaises eenvoudig aan het plafond worden bevestigd. Vermits we er - gezien de hoogte - bij kunnen komen. Het motortje voor de tutu is niet noodzakelijk want meestal beweegt het uit zichzelf al...

Alle torentjes heb ik destijds bij de opening van de presentatie al goed bekeken en ik was toen meteen zeer gecharmeerd van grote én kleine Torens.

 

Kortom: wat mij betreft kunnen we aan de slag. Zou ik meteen voor de maand augustus mogen opteren?

 

Gedurende de hele maand mei ben ik aan het werk in een gastatelier in Zuid-Limburg. Daarvóór of daarná ben je van harte welkom in mijn atelier in Nijmegen om e.e.a. af te stemmen.

 

Groet van Bart Drost

 

5

vrijdag 19 april 2024 15:56

Onderwerp: Re: Punaises

 

Beste Bart,

 

Wat mij betreft zetten we je doortastendheid voort, maar ik heb nog wel twijfels over de ophanging in het KunstTorentje. Het plafond (op een hoogte van 5.20 meter) is met moeite te bereiken door een ladder in het KunstTorentje te plaatsen. Met het oog op de veiligheid denk ik dat we dan toch op de één of andere wijze met een frame zullen moeten gaan werken of een steiger moeten huren die dan via het raampje moet worden binnengehaald en geplaatst.

 

Misschien zijn er ook mogelijkheden om een frame op de maat van het plafond op te takelen? Er is een 'oog' het plafondluik aanwezig. Boven het plafondluik hangt ook een takel voor echt grote gewichten.

 

ik hoor graag van ja. Wanneer je mogelijkheden ziet kom ik graag bij je langs in Nijmegen.

 

Vriendelijke groet,

curator kunsttorentjes

namens stichting NTK

 

6

Vrijdag 19-04-2024 19:24:

Onderwerp: kortom


Dag KunstTorentje,

 

Gaat lukken!

 

Met een lange ladder kan ik tot pakweg 75cm vanaf de muur reiken - 2 x 75 = 150 Dan blijft er nog een middendeel van 1 x 1 meter over. Daarvoor kan dan een klein raamwerkje gemaakt worden. Wie weet kan ik zelfs vanuit het luik nog in het plafond prikken.

 

Heb je enig idee wat voor materiaal het plafond is? Hout? Gipsplaat?

 

Kortom, komt goed.

Een steiger is onhandig in verband met neerhangende draden.

Een licht raamwerk kan natuurlijk altijd...

 

Groet van Bart.

 

7

zaterdag 20-04-2024 13:57

Onderwerp: Re: kortom

 

Dag Bart,

We gaan ervoor, wat mij betreft!

 

Een lange driedelige ladder heb ik wel. Met twee delen kom je al door het luik. Volgens mij is het plafond (met daarin het luik) van stucwerk op hout. Punaises zullen dan misschien ook niet makkelijk zijn. Een op te trekken frame of toch maar stiekem schroefjes indraaien? Heb je wel aantallen genoeg om het voldoende body te geven in zo'n ruimte van 30 m3. Ik stuur je zo nog wat foto's.

 

 Hoe groot zijn de objecten met silhouetten?

 

Is het zinvol wanneer ik bij je atelier langs kom? Of heb je tijd op locatie te komen kijken (mocht je daar nog niet geweest zijn)?

 

Zie de planning in de bijlage. Het verblijf in het Kunsthuis tijdens de inrichting is een optie voor maximaal een week.

Wanneer we een en ander nader hebben afgestemd ontvang je een contract via mijn collega Menno Dimitri Ouderkerk. Voor het eind van de maand* zou ik graag een tekstje over jouw werk gemaakt willen hebben voor een bericht in Kunst&CultuurTwente [https://www.kunstencultuurtwente.nl/]

Zou je me daar svp wat bronnen voor kunnen aandragen. Je krijgt het bericht (+/- 100 woorden) vooraf te zien.

 

* Kunst&CultuurTwente is een kwartaalblad. Eind mei dien ik een tekstje van max 100 woorden en een geschikte foto in voldoende resolutie (tenminste 300dpi bij A5) in te leveren. Op 8 mei vertrek ik

met de trein naar de Biënnale in Venetië en reis kampeer-fietsend-kunstkijkend terug naar Nederland, vandaar mijn planningsdruk ;-)

 

Graag en reactie

 

Vriendelijke groet,

curator kunsttorentjes

namens stichting NTK

 


8

zondag 21-04-2024 14:55:

Onderwerp: doorpakken


Dag KunstTorentje,

 

 Kijk! Daar houd ik nou van, meteen doorpakken...

 

Dat met die ladder gaat lukken en punaises werken ook, daar heb ik alle vertrouwen in.

Wat mij betreft hoef je niet naar Nijmegen af te reizen. Ik heb Toren en Torentjes destijds goed bekeken.

 

De silhouet-objecten hebben een goed formaat voor in de Stuiver Torentjes. Ik zal er nog een model van maken (30x30x30/45cm) en waar nodig de serie qua formaat aanpassen.

 

De planning is uitstekend. Met één of twee dagen hangt het.

 

Een tekstje heb ik alvast voorbereid, zie de bijlage. Ook twee inleidende foto's.

Is dit voldoende?

 

Groet van Bart.



9

maandag 22-04-2024 14:20

Onderwerp: Re: doorpakken

 

Dag Bart,

 

Het lijkt me echt gewenst dat we zeer binnenkort wel degelijk contact hebben, anders kijk ik liever eerst verder naar een andere kandidaat.

Goed overleg is volgens mij wel degelijk nodig om elkaar goed te begrijpen. Doorpakken is prima, maar nu lijkt het je me toch een beetje te snel en makkelijk te gaan. We bieden je geen fair-pay maar voor een heel redelijk werkbudget van ?1000. Dan verwachten we ook meer actuele inbreng van je dan alleen het komen ophangen.

De silhouetbeeldjes lijken inderdaad geschikt voor de StuiverTorentjes, al heb ik ze zelf nooit gezien. Voor de StuiverTorentjes is namelijk de afspraak dat volstaan kan worden met een inrichting van bestaand werk.

Voor het KunstTorentje verwachten we echter nadrukkelijk meer. Daar gaan we wel uit van een nieuwe installatie. Ik daag je graag uit die inrichting nog eens goed te overdenken. Voortbouwend op een bestaand repertoire is natuurlijk prima. Er mag zelfs sprake zijn van bestaande elementen, wanneer in een nieuw concept en samenhang, maar het geheel dient zich ook duidelijk te onderscheiden van eerder werk.

Het ontwikkeling rond de thematiek van 'diversiteit en inclusie" heeft de afgelopen decennia ook niet stil gestaan, daar moet toch tenminste wel een meer actuele draai aan gegeven worden binnen jouw werkwijze? We gaan voor het KunstTorentje bij voorkeur uit van conceptuele en locatiespecifieke kunst. Dat laatste zal wellicht ook aanvullende verbindingslijnen kunnen opleveren, vanuit het gegeven dat het KunstTorentje voorheen een hoektoerentje was van een grote textielfabriek. Daar moet je wellicht ook iets mee kunnen met vergelijkbare concepten.

De ophanging aan waslijnen zoals je die eerder gerealiseerd zal in het KunstTorentje niet kunnen. Ook in te installatie zul je dus zaken anders aan moeten pakken. Graag zie ik vooraf ook meer informatie over de wijze van installeren in de vorm van schetsen en/of proefopstellingen.

 

Ik hoor graag meer concreets van je.

 

Vriendelijke groet,

curator kunsttorentjes

namens stichting NTK

 

 

10

maandag 22-04-2024 16:26:

Onderwerp: een tutu voor Bas


Dag KunstTorentje,

 

Met jouw onderstaande reactie neemt onze mailwisseling wel een heel abrupte een voor mij onaangename wending...

 

Eerst even dit:

Het gebeurt niet snel dat een locatie meteen een beeld oproept, desalniettemin zette het KunstTorentje iets bij mij in beweging.

Dat heb ik je prompt laten weten en kort daarop realiseerde ik mij dat dit torentje met al zijn glazen wanden een ideale 'etalage' zou zijn voor een reprise/combinatie van installaties die ik eerder deed.

 

Ik zie het beeld helder voor mij: 100 broekjes hangen onzichtbaar kriskras als uit de hemel gevallen in de etalage boven een vloer bedekt met een groene grasmat, in het midden daarvan de witte tutu...

Dit idee heb ik je voorgelegd en je toonde je enthousiast. Het ophangen zou eventueel wel voor problemen kunnen leiden, merkte je op.

 

Nu wordt mijn voorstel plotsklaps in twijfel getrokken en worden er ineens totaal onverwacht kanttekeningen bij geplaatst. Ik vraag me af hoe dit komt.

Tot nu toe had ik geen idee van het bestaan van een eventueel werkbudget van 1000 euro. Wellicht dat het dáár knelt: immers 'het werk is al zo goed als af'?

 

Overigens heb ik nergens terug kunnen vinden dat het gegeven dat het KunstTorentje voorheen een hoektoerentje was van een grote textielfabriek leidend zou moeten zijn bij eventuele installaties.

Nog steeds ben ik van mening dat 'een tutu voor Bas' een sterke, verrassende én actuele bijdrage kan zijn in de reeks tentoonstellingen zoals die totnutoe in het KunstTorentje hebben plaatsgevonden.

Meer informatie over de wijze van installeren in de vorm van schetsen en/of proefopstellingen lijkt mij overbodig: een en ander zal ter plekke uitgezocht en beslist moeten worden.

 

Het zou heel jammer zijn als 'een tutu voor Bas' niet in het KunstTorentje getoond gaat worden.

Mocht het vertrouwen in een prettige samenwerking onverhoopt te wankel zijn, dan hoor ik dat graag van je.

 

Groet van Bart Drost.

 

ps: in de bijlage de landelijke richtlijn vergoedingen voor kunstenaars.

 

11

 

dinsdag 23-04-2024 15:13

Onderwerp: Re: een tutu voor Bas

 

Beste Bart,

 

Het is heel vervelend Bart, maar we hebben 'onder het mom van doorpakken' slecht gecommuniceerd, waardoor er enkele misverstanden zijn ingeslopen. Normaal heb ik vooraf altijd persoonlijk contact, het liefst in de vorm van een atelierbezoek. Ik baal ervan dat daar deze keer niet an heb vastgehouden.

Dat is een goede les voor me!

Gevolg is ook dat je alleen de uitnodigingsflyer van mij ontving en jij de aanvullende informatie niet meekreeg. Helaas besefte ik me dat te laat.

Een essentiële aspect dat daarmee gemist werd is dat voor het KunstTorentje echt een nieuwe installatie wordt verlangd. Daarbij kunnen soms ook reeds bestaande onderdelen worden ingezet maar de installatie en concept dienen weldegelijk nieuw te zijn. (Dat is overigens niet noodzakelijk voor de StuiverTorentjes).

Die nieuwe installatie is binnen onze doelen relevant, maar ook i.v.m.

de subsidie van de Gemeente Almelo, die we ook voor komende jaren hopen te behouden.

Zelf ben ik 100 % vrijwilliger, maar zonder die financiële ondersteuning kunnen we niet verder. Door die subsidie kunnen we ook een werkbudget van ?1000,- bieden zonder daarvoor een verdere onderbouwing te verlangen. Ik kreeg pas laat, in je voorlaatste bericht, door dat jouw plan al van veel eerder datum is  en reeds eerder geëxposeerd concept is. Voordat ik me besefte dat dit het resultaat is van onvolledige informatie naar jou, kreeg ik zelfs het idee dat ik bewust op het verkeerde been was gezet. Vanuit dat gevoel reageerde ik ook. Terug kijkend naar aanleiding van jouw reactie, snap ik dat mijn reactie daarop ook bij jou ergernis moet hebben opgeroepen.

 

Ook over het vrij besteedbare werkbudget informeerden ik je blijkbaar niet. Die twee aspecten  ('nieuw' en 'werkbudget') zijn ook aan elkaar gekoppeld zoals je inmiddels, naar ik hoop, begrijpt.

 

Om een en ander toch recht te trekken, stel ik het volgende voor, waarbij we het derde punt ook als eerste kunnen oppakken:

- We schuiven de expositie van jouw werk in de torentjes door naar een later datum;

- Jij denkt eerst nog verder na over een actualisering van het werk;

- Ik kom bij je langs voor atelierbezoek en een verhelderend gesprek.

 

Bart, ik baal er werkelijk van dat het zo gelopen is en dat ik te overhaast hierin ben meegegaan, maar ik kan niet anders dan de eisen hierin toch te volgen.

 

Graag een reactie!

 

Vriendelijke groet,

curator kunsttorentjes

namens stichting NTK

 

 

12

dinsdag 23-04-2024, 19:17

Onderwerp: reactie


Dag Kees,

 

Hier dan de gevraagde reactie:

 

Moge allereerst duidelijk zijn dat ik mij absoluut niet herken in een 'we hebben slecht gecommuniceerd'.

Immers vanaf het allereerste contact ben ik open en helder geweest wat betreft mijn ideeën, plannen, intenties, aanpak, enzovoorts.

 

Het ingediende plan is niet 'van veel eerder datum', niet 'een eerder geëxposeerd concept' maar een actuele combinatie van eerder gebruikte beeldelementen.

Het is met name de unieke locatie in Almelo - een publieke open etalageruimte te midden van het gewoel van de stad - die het grote verschil zou gaan maken.

 

'een tutu voor Bas in het KunstTorentje' en 'beelden van Jongens in de StuiverTorentjes' zijn door jou ontvangen met een "We gaan ervoor, wat mij betreft!"

Er was absoluut geen sprake van inhoudelijke op- of aanmerkingen, enkel wat technische details zijn aan de orde gekomen.

 

Dat er nu wordt teruggekrabbeld vind ik eigenlijk niet kunnen en dat er uit het niets voorwaarden worden gesteld is een verdrietige zaak.

Het voorstel om 'het werk te actualiseren' acht ik overbodig en in zekere zin ook aanmatigend.

 

Mijn natuurlijke daadkracht was de drijfveer dat een en ander zo kordaat werd aangepakt.

Achteraf bezien echter denk ik dat ook jouw 'planningsdruk' daartoe heeft bijgedragen.

 

Laten we deze vervelende affaire maar zo snel mogelijk vergeten.

Ik wens je alle goeds toe en een mooie reis door de kunsten...

 

Groet van Bart Drost.

Next

een tutu voor Bas - ALARM Beugen - 2015



Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen