persbericht 'every bird is a poet'

Every bird is a poet
Bart Drost & Huub Niessen
23.09.2023 tot en met 11.11.2023


Opening: zaterdag 23 september, 17:00 - 19:00 (openingswoord 18:00)
Singular-Art | Waalkade 72 | Open donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00


Op zaterdag 23 september opent Every bird is a poet, een duo-presentatie met werk van Bart Drost (1955) en Huub Niessen (1943) bij galerie Singular-Art in Nijmegen. Twee kunstenaars met ieder een volstrekt uniek artistiek stemgeluid. Volwassen stemmen bovendien, al decennia geoefend in het vertellen van wonderlijke verhalen. In hun denken en maken wars van trends in de (kunst)wereld. Het werk ontstaat vanuit een natuurlijke, intrinsieke behoefte tot het scheppen van beeldende zaken en het bevragen van de aangeboden werkelijkheid.
Beide kunstenaars hebben ieder een geheel eigen relatie met de stad Nijmegen. Huub studeerde er Nederlands en werkte er als journalist voor de Gelderlander. Bart is er al geruime tijd luis in de pels van de lokale kunstwereld. Dit simpele gegeven maakt dat ze nu samen te zien zijn in een kleine galerie aan de Waalkade. Singular-Art legt zich er op toe hedendaagse kunst te presenteren die een wezenlijke, autonome visie op de wereld uitdraagt. De galerie heeft als uitgangspunt dat de veelal internationaal georiënteerde hedendaagse kunst veel baat kan hebben bij lokale context en binding.


Binnen deze visie is dit een presentatie met veel groene vinkjes. Huub Niessen heeft de afgelopen decennia naam gemaakt binnen een specifiek segment van de kunstwereld toegewijd aan autodidacten. Zijn werken zijn opgenomen in vele (museale) collecties voor dergelijke kunst, zoals die van Musee dr Guislain in België, Musee de la Creation Franche in Frankrijk, en Outsider-Bildwelten/Sammlung Demirel in Duitsland. Momenteel is de tendens binnen de kunstwereld echter dat de opleiding, je pad tot kunstenaarschap, van ondergeschikt belang is aan het feit dat je maker bent. Het idee van een 'outsider' is zeer aan slijtage onderhevig. Every bird is a poet is dan ook misschien een credo in lijn met, maar wat minder dogmatisch dan Jeder Mensch ist ein Künstler.


Vanuit dit sentiment beschouwd is de eigenzinnige praktijk van Bart Drost een uitstekend balansgewicht voor het werk van Huub. Bart bevraagt al sinds de jaren '80 zijn eigen positie als kunstenaar. Al direct na de academie zaagt hij vanuit de kelder aan de fundamenten van de kunstwereld. Niet om haar te doen omvallen - dan kunnen ze hem uit de brokstukken vissen - maar eerder om de constructie zichtbaar te maken. Zijn gebruik van taal, alter-ego's en voortdurend terugkerende premature retroperspectieven geven zijn oeuvre een karakter van tijdloze ironische verwondering. Centrale onderwerpen in zijn werk zijn de beeldvorming over jeugd, erotiek, religie en alle taboes die in het verlengde van deze associaties liggen. Het bronmateriaal kan een afbeelding zijn, een boek, een plek of een zinsnede. Dit wordt vervolgens met behulp van (materiaal)experimenten volledig geïnternaliseerd voordat het een vorm voor de buitenwereld vindt. Een vorm die vaak een zekere naïviteit lijkt te zoeken, een herijking van zaken die inmiddels topzwaar zijn geworden door het gewicht van hun context. Wellicht zoekt hij juist datgene wat de 'outsider' buiten de hoge muren van de kunstwereld houdt.


Huub Niessen werkt met een pen van 0.1 mm aan een artistiek universum opgetrokken uit fantasiewezens en handschrift. De mensachtige wezentjes - altijd in profiel gezien en met een grote neus of snavel - vallen als Droste figuren in elkaar. In één beeld stapelen zich vele verschillende verhaaldelen, vergelijkbaar met de wijze waarop in veel middeleeuwse afbeeldingen meerdere chronologisch opeenvolgende elementen tegelijkertijd en in één beeldend vlak kunnen bestaan. Het lijken allegorieën van het moderne leven in een zeer persoonlijke iconografie. De thematiek lijkt vanaf de oppervlakte beschouwd te bestaan uit zaken die het goed doen in liedjes maar minder courant zijn in de hedendaagse kunst: liefde, dromen, jaloezie en verdriet. Wat stijl betreft komen in zijn werk twee interessante aspecten uit de beeldende cultuur van de jaren '60 en '70 samen. Enerzijds is er een echo te zien van striptekenkunst uit de tegencultuur van die tijd. Het waren de hoogtijdagen van de stripweekbladen en veel van de betrokken tekenaars hadden de ruimte te experimenteren met stijlen (en geestverruimende middelen). Er ontstond zo de ruimte voor episodische verkenningen van consistente private artistieke universa. Ver verwijderd van een dwingende algemene deler of focusgroepen en marktonderzoek. Anderzijds is het werk schatplichtig aan kunstenaars als Marsden Hartley, A.R. Penck en Robert Indiana die het 'leesbare' teken terugbrachten naar een rol als visueel te ervaren deel van een vlakverdeling. Dit alles vind haar vorm in een dromerig universum gelieerd aan tekeningen van Paul Klee.


Tijdens Every bird is a poet toont Bart Drost een nieuw werk (voorlopige titel 'de paranimfen') bestaande uit een raster van 9 x 6 schrijverijen, geflankeerd door 2 x 6 getekende jongensportretten. Ook laat hij een sculptuur uit 1992 zien. De Wachters, twee grote vogels op de pieken van populieren uitgevoerd in zwart papier-maché. Huub Niessen toont 20 van zijn tekeningen. In deze tentoonstelling komen twee onorthodoxe invullingen van het kunstenaarschap samen die als voorbeeld kunnen dienen voor een jonge generatie makers.


De presentatie is tot en met 11 november te zien.

De galerie is open op donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 en op afspraak.
Voor meer informatie en afbeeldingen:
Emiel van der Pol / Singular-Art : info@singular-art.com /+31 620801765
Websites kunstenaars:
Huub Niessen
Bart Drost


Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen