bart drost borduurt

Op 30 november 2019 presenteerde Bart Drost het 'Bart Drost borduurpakket 2019'. Hij stelde voor dit pakket een klein overzicht samen van zijn borduurwerk vanaf 1983 en maakte daar een bescheiden boekje van. Als het ware een borduur-oeuvre-catalogus.


uitgegeven in 2019

fulcolor digiprint

oplage --

20 pagina's, geniet

Euro 10,00

Next

borduren & kunst

Het begon in 1985.Voor mijn eerste project boom blauw bas in het Kerkje van Persingen liet ik op 100 zwarte sportshorts drie woorden borduren. In helder fris bladgroen. Machinaal.


Maar eigenlijk begon het in 1971. Toentertijd had ik een - naar mijn idee - hip, lichtblauw spijkerjasje. Om het nog mooier te maken borduurde ik er streepjes en stippen op. In felle kleuren.


Welnee! Het is al begonnen bij het zondagse tafellaken. Voor aan het ontbijt tijdens de feestdagen. Paarse guirlandes met oranjerode bloemen. Door mijn moeder met de hand geborduurd.


Misschien nog wel eerder: er stonden antieke stoeltjes bij ons in de salon die geborduurd waren met prachtige motieven op de rugleuning, op de zitting, zelfs op de armleuningen.


Of heeft het dan toch te maken heeft met mijn opleiding? Monumentaal Textiele Vormgeving aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Al heb ik daar naar mijn herinnering vrij weinig met textiel gewerkt. Het was er vooral tekenen, knippen en zagen.


Mijn leermeester Harry Boom omschreef de essentie van de textiele kunsten destijds met ongeveer deze woorden:
"Textiele kunst is een mentaliteit van werken. Het is als de foto in het lijstje op de schoorsteenmantel bij jou in de woonkamer. Niet de foto, niet het lijstje, niet de schoorsteenmantel, niet de woonkamer is van belang, maar het gaat om de onderlinge samenhang van dat alles."Hoe het ook zij: ik borduur graag.
En je hoeft er niet voor te leren...


Bart Drost
Nijmegen, 2019


terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen