luchtruim - acte de présence - 2019

Arte de Présence biedt een platform voor multidisciplinaire kunstenaars met de nadruk op performance art. Een mogelijkheid voor kunstenaars om zich te verbinden en een vertrekpunt om naar buiten te treden.  Op 16 juni 2019 organiseerde zij een eendaags event in POPOP Nijmegen, waar performancekunstenaars en multidisciplinaire kunstenaars in of uit de regio zichzelf lieten zien.

Deelnemende kunstenaars:

Joos vd Zanden, Els Jacobs, Daniëlle Brans, Petra de Vries, Ernie Bossmann, Ada Dispa, Minno Baartmans, Hannah Goedhart.


Bart Drost presenteerde er zijn videoregistratie 'verlangen verlies gemis' en gaf de premiére van de ready made self fullfilling performance 'Home sweet home'.

Next

Home sweet home

Dit werk maakte Bart Drost in 2019: een performance voor strijkijzer en strijkplank.

De performance start met het steken van de stekker van een strijkijzer in het stopcontact en het plaatsen van datzelfde strijkijzer op het kruis van een  jongensonderbroek, maat 176. Vanaf dat moment tot aan het eind van de  - pakweg twee à drie uur durende performance - zal het strijkijzer een afdruk branden op het kruis van het broekje.

Aj. Dat doet zeer...

Een verontrustend beeld in het werk van Drost.

Waar is het 'vieren' van de Jongen gebleven?
Waar is de sokkel waar hij wordt opgezet?
Welke thematiek wordt hier aangesneden?
Vanwaar die agressiviteit?
Vanwaar die pijn, dat lijden.
Waarom zo'n wrange humor?
Sarcasme?
Cynisme?

Next

verlangen verlies gemis

Drie monitoren tonen de video registratie van een performance in drie delen, opgenomen in 2006 en variaties eerder te zien bij diverse presentaties. Voor de door Acte de Présence georganiseerde middag vulde Bart Drost de installatie aan met een live-act: hij zong 'Que sera sera' (helaas niet te zien in de registratie uit 2006, hieronder)Terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen