'koekjes, flashlights en nog meer'

Overpeinzingen bij een ontwerp-opdracht


"Per mail werd ik enkele weken geleden op de hoogte gesteld van het samengaan van diverse scholen voor middelbaar onderwijs te Venlo. Er wordt een nieuwbouw in gebruik genomen op het terrein van het voormalig Thomascollege. De nieuwe school wordt Valuascollege gedoopt. De opening zal gepaard gaan met feestelijke activiteiten. Oud-leerlingen die 'in de kunsten zijn gegaan' worden uitgenodigd deel te nemen aan een expositie. Ik toon mij enthousiast en zeg deelname toe.


Even later bereikte mij - eveneens per mail - een oproep tot het maken van een artistiek ontwerp met als hoofdthema 'Valuas'. Er zullen van dit ontwerp twee toepassingen worden afgeleid: een pin met flashlight en een mal voor een koekjeswals. Ook voor deze oproep loop ik warm: ik houd van wonderlijke experimenten en zeg nou zelf, wie krijgt nu de kans om een ontwerp voor een koekjesmal te maken?


Na diverse mailtjes over en weer ben ik in gesprek gekomen met Theo Hoebers en is duidelijk geworden dat de in aanzet bescheiden opdracht meer voeten in aarde heeft en kan leiden tot een monumentale kunstopdracht voor de nieuwe glaspui aan de Hogewegzijde van het Valuascollege.


De opdracht luidt:  Ontwerp een eigentijdse, vernieuwende, flitsende Valuas, 'zonder vrouw'.


Bedenkingen:


1- Waarom zonder vrouw? Het merendeel van de leerlingen bestaat vandaag de dag uit meisjes!

2- Valuas is de stichter van Venlo. Maar hoe Venloos is dit college? Welk percentage van de leerlingen komt uit de regio, en dus van buiten Venlo?

3- De toevoegingen 'eigentijds, flitsend en vernieuwend' vervang ik door 'tijdloos, helder en betekenisvol'.


Al schetsend en idee├źn vormend is de Valuas op de achtegrond geraakt. Ik ben gaan zoeken naar antwoorden op vragen als "Wat is van belang binnen een scholengemeenschap? Voor jongens en meisjes van pakweg 12-18 jaar? Wat is onmisbaar in het ontwikkelingstraject van ieder mens?" en ik kwam tot drie kernbegrippen en hun symbolen :


wijsheid  -  uil

liefde  -  hart

geluk  -  klavertje vier


Zonder liefde geen leven, zonder wijsheid geen beleid, zonder geluk geen verrassingen. Deze drie elementen vormen de basis voor het beeldend ontwerp dat kan worden toegepast bij 'de pin', bij 'de mal' alsook bij 'de monumentale kunsttoepassing'.


Bart Drost, Nijmegen, juli 2006"


n.b.: het ontwerp werd niet uitgevoerd


terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen