Tabé Venray! (wat krom is recht trekken en vice versa)

In 2008 en 2009 schreef Bart Drost - beeldend kunstenaar en als creatief therapeut verbonden aan de Kliniek voor Neuropsychiatrie van het Vincent van Gogh Instituut te Venray - columns voor de 'Mentaal', het instituutsblad van het VvGI.
Omdat hij graag boekjes maakt en ter gelegenheid van zijn afscheid in augustus 2014 heeft Drost deze columns gebundeld en aangevuld met enkele nieuwe teksten.


*****


September 2008

Ik krab wat op mijn hoofd en loop het lokaal uit.

Ik krab wat op mijn hoofd...

Een schijnbaar niemendalletje. Maar wat betekent het? Dat ik op moet letten!
'Het moment' is van belang in mijn werk. Ik probeer telkens opnieuw te ontdekken welke interventie het meest geschikt is voor de patiënt. Het komt nauw, hoe dichtbij je bij iemand kunt komen, mag komen, hoelang je bij iemand kunt zijn, mag zijn. Wat het best werkt, het meest bijdraagt tot bewust beeldend werken is afhankelijk van de persoon, van het tijdsmoment, van het werkstuk waarmee de patiënt bezig is. De juiste snaar raken, het goede moment vinden om de vinger op de gevoelige plek te leggen.

...en loop het lokaal uit.

Het 'zich bewegen' is essentieel in mijn therapie: het is van belang dat de patiënt in beweging komt én dat ikzelf als therapeut in beweging ben. Letterlijk soms: lopen van de een naar de ander; aandacht hier, aandacht daar. Wanneer ik de ene patiënt aanspreek, kan ik tussendoor naar de ander overhoppen, en weer terug. Even weg. Samen met de patiënt zoek ik naar de beweging die bij hem past: langzaam of snel, naar boven of naar beneden, krachtig of zwak; naar de vorm die bij hem past: groot of klein, vol of leeg, zwaar of licht; naar de kleur, het materiaal waarin hij deze beweging het best kan meemaken en beleven.

Krabben op mijn hoofd als teken van alertheid; even het lokaal uit om met frisse blik terug te keren.


*****

Voor een digitale versie van alle columns klik hier


*****


Tabé Venray

uitgegeven 2014

digiprint, 50 pagina's met zwart/wit afbeeldingen

Euro 12,50 (uitverkocht)


terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen