zeven kleden voor martijn - kerkje van persingen - 1990

Aandacht voor de decoratieve motieven in het werk van Bart Drost: vissen, bloemen, bladeren, sterren, zebrastrepen en rood met witte stippen. In reactie op de koude stenen vloer komen er dit keer zachte wollen vloerkleden op de vloer van het Kerkje van Persingen. Zes kleden van 200 x 200 cm. die samen het zevende kleed vormen.

Het aanvankelijke plan is om de zes kleden met de hand te knopen. Een tijd vretende klus. Drost neemt contact op met bejaardenhuizen, in de hoop dat een aantal bewoners hem zouden kunnen bijstaan. Animo is er zeker, maar telkens weer de verzuchting dat het veel tijd kost en de bewoners zijn de jongsten niet meer... Via via komt Drost dan in contact met ArtiTufting in Amsterdam. Deze sociale werkplaats is gespecialiseerd in het vervaardigen van unieke vloer- en wandkleden middels tuften, een uit de industrie voortgekomen  techniek waarbij korte draadjes wol op een stramien worden geschoten.

Drost tekent de ontwerpen met eigen hand op het stramien en de werknemers van ArtiTufting 'kleuren in' met wol. Omdat hij in zijn werk op dat moment met enkel 'kleuren uit de pot' schildert en de verf niet mengt verbiedt hij - eigenwijs als hij is - om garens te mêleren. Het bedrijf doet dit tóch en het resultaat is onovertroffen...

Next

de jongen in het atelier -1990

De zes kleden in de tentoonstelling worden aangevuld met foto's van 'de jongen in het atelier'. Daartoe zijn telkens alle wanden van het atelier beschilderd met telkens één van zijn motieven: bladeren, bloemen, stippen, strepen, sterren en vissen. De jongens loopt, zit of staat  in het atelier en wordt vastgelegd.

De serie foto's was in 2018 te zien in de tentoonstelling 'spelen met kerst' in de grote kerk van Emmen.


terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen