just figure it out! - galerie witteveen amsterdam - 2003

just figure it out !

Perfecte eenvoud

Wie de tentoonstelling van de nieuwe schilderijen gaat zien bij Galerie Witteveen wordt op de eerste plaats verrast door de frisheid en vrolijkheid, maar ook door het gebruik van een ongewoon veelzijdig palet en een lichtende kleurenwereld die de werken onmiddellijk uitstralen. Is dit echt het werk van Bart Drost? Ja, maar het is een heel nieuwe Bart Drost. Het lijkt alsof hij hij voor zich opnieuw het schilderen heeft uitgevonden.! Gefascineerd door deze veelbelovende ontdekking gaat de toeschouwer zijn nieuwe beeldenwereld binnen en raakt hij in de ban van de onopgesmukte eenvoud van vormen en figuren en het meesterlijke gebruik van compositie en kleur. En voordat hij het in de gaten heeft is hij ondergedompeld in de nieuwe wereld van Bart Drost.

Onder de titel 'just figure it out !' presenteert Drost zijn nieuwe schilderijen. De titel is, zoals bij al zijn tentoonstellingen voor meerdere uitleg vatbaar. Een blik in het atelier van de kunstenaar is noodzakelijk om de duiding te verstaan en inzicht te verkrijgen in het idee, het concept en de herkomst van de schilderijen.

Metamorfosen

Er zijn meerdere constanten aan te wijzen in het werk van Drost. Een daarvan zijn de metamorfosen. Net als bij de installatie 'Innocent India' zijn ook de nieuwe schilderijen ontstaan uit metamorfosen op verschillende niveaus. Het kunstzinnige uitgangspunt van de schilderijen is te vinden in keramische schetsen die hij maakte tijdens een werkperiode in het Europees Keramisch Werk Centrum. Deze keramische schetsen ondergaan in der schilderijen een dubbele metamorfose: enerzijds worden de driedimensionale beelden getransformeerd tot tweedimensionale afbeeldingen, sterker nog: ze worden gecomprimeerd tot hun belangrijkste componenten: vlak, vorm en kleur. Deze metamorfose verklaart de onopgesmukte eenvoud die de schilderijen direct oproepen.

De tweede metamorfose laat hij plaatsvinden door de keramische schetsen in een nieuwe thematische context, een nieuwe beeldwereld, een nieuwe belevingswereld te plaatsen.

De werelden van Bart Drost

Ook dit is een constante in zijn werk: het maken van een min of meer geheimzinnige beeld- en fantasiewereld. In bijna alle schilderijen van Drost zit een soort van toverij besloten, een geheim welk de kunstenaar enkel in de vorm van beeldmatige codetekens prijsgeeft. Maar ook hier is de constante in zijn werk duidelijk verbonden met zijn ontwikkeling als kunstenaar. Stond de beschouwer bij de vroegere schilderijen van Drost voor de opgave de verborgen symboliek in zijn beeldwereld te duiden en te ontcijferen, in de nieuwe schilderijen daarentegen kan hij de eigen fantasiewereld aanspreken. Hij hoeft zich niet meer moeizaam voor te stellen wat de kunstenaar zoals gedacht en bedoeld heeft maar kan zich een heel persoonlijke wereld scheppen. Dat maakt de nieuwe schilderijen van Bart Drost zo eenvoudig en gelijkertijd zo fascinerend.

Het beeld is dood - leve het beeld

De schoonheid en eenvoud van Drosts nieuwe schilderijen zijn het resultaat van een radicale en diepgaande kunstzinnige ontwikkeling. De onstuimigheid die zijn vroegere werken meer dan eens doordrenkte heeft plaats gemaakt voor een meer doordachte en compromisloze werkwijze. Werd in de vroegere werken een eenmaal ontworpen en gerealiseerde compositie niet meer wezenlijk veranderd, de huidige werkwijze kenmerkt zich door het zoeken naar de beste oplossing. De oorspronkelijke compositie, voorheen radicaal neergezet als impulsieve kunstzinnige daad, wordt nu overdacht, veranderd, geoptimaliseerd. De driftige impulsiviteit ontwikkelt zich tot de wens om het idee zonder compromis te verbeelden. Dit zoeken naar de ideale compositie laat desalniettemin sporen na. Hier en daar zijn onder het uiteindelijke beeld de eerdere compositorische tekeningen zichtbaar.

Maar niet alleen in de vorm, ook in het kleurgebruik is een duidelijke ontwikkeling te zien. Terwijl Drost tot dan toe nagenoeg alleen kant-en-klaar-uit-de-tube kleuren gebruikt, ontdekt hij de talrijke mogelijkheden die het palet biedt en gebruikt deze om op geheel eigen wijze het kunstzinnige idee te realiseren. Elke veranderingen binnen het doek, in vorm of in compositie, vraagt om een verandering of aanpassing van het kleurgebruik. Alleen door deze complexe manier van werken kan de nieuwe beeldwereld van Bart Drost ontstaan: een weloverwogen eenvoud.

Dialoog

Met deze nieuwe eenvoud in zijn schilderijen, die enkel mogelijk is door een perfecte compositie, opent Drost de dialoog met de toeschouwer. 'Vroeger heb ik jullie iets verteld, nu mogen jullie vertellen'. Bart Drost leidt ons met zijn schilderijen naar tot nog toe onbekende, fascinerende werelden. En nodigt ons uit deze te beleven.

Andreas Pütz, 2003. Tekst bij de tentoonstelling.


terug naar archief

Next

Bart Drost

vrij kunstenaar

Graafseweg 183a
6531ZR Nijmegen